01 Юни 2023

1 USD = 1.82039 BGN

Често задавани  въпроси WAT

Вход за потребители

Често задавани въпроси WAT

Кога мога да се запиша- записванията започват през ноември и продължават до средата на април. Процесът по намиране на работна позиция, провеждане на интервюта за работа, издаване на всички необходими документи отнема време, затова би било добре, ако имаш вече издаден международен паспорт, който да е валиден поне до края на програмата.
Имам роднини в САЩ, мога ли да участвам- разбира се, че можеш, но бъди подготвен по време на интервюто за виза да покажеш допълнителни документи, които показват легалния статус на твоите роднини. TOBEONE Travel не носи отговорност, ако има забавяне на документите ти или отказ на виза.
Студент съм последна година/магистратура, мога ли да участвам-  достатъчно е да си студент редовно обучение и това да бъде подкрепено с издаването на уверение от университета и би имал равностойни права при кандидатстването със студентите от по-малките курсове. Не трябва да си завършил семестриално към момента на записване по програмата.

Студент съм в университет в чужбина, мога ли да се запиша за WAT от България - да, няма проблем. Ще може да кандидатстваш за работна оферта, да организираме всички необходими документи. Нашата препоръка е самото интервю за виза да бъде проведено в Американското посолство в държавата, която учиш.
Има ли ограничен брой участия по програмата - не, докато си студент редовна форма на обучение може да участваш в програмата Work & Travel, от първи курс чак до магистратура (включително).
Имам отказ на виза за САЩ, мога ли да участвам - разбира се, важното е да бъдеш подготвен по време на интервюто за виза обясниш причините за новото кандидатстване. Нямаш право да се явиш на ново интервю по-рано от една календарна година след отказа.
Кога мога да замина и да се върна- рамките на програмата за България са заминаване не по-рано от 01 май и завръщане не по-късно от 30 септември. Има специфики относно тези дати, така че не се колебай да се свържеш с нашите консултанти за повече информация.

Мога ли да излизам от САЩ по време на програмата - да, но обърни внимание до кога е валидността на визата ти. Докато е валидна имаш право да влизаш и излизаш от страната.
Мога ли да остана в САЩ след като изтече визата- да, но не повече от 30 дни и не до по-късна дата от 30 септември. По време на този т.нар. туристически престой нямаш право да работиш! Напуснеш ли САЩ по време на този престой нямаш право отново да влезеш в страната със същата виза, тъй като тя е изтекла.
Мога ли да удължа визата си - според правилата, наложени от US Department of State J1 визата не може да бъде удължавана.

Мога ли да сменя работата си - би могъл, но след изрично разрешение от страна на твоя Спонсор по програмата.
Мога ли да работя на повече от едно място - програмата го позволява, но преди за започнеш втора/трета работа трябва да се свържеш със Спонсора.
Вече има Social Security номер, трябва ли ми нов -  не, вече издаденият е активен.
Загубих си документите, какво да правя - преди всичко запази спокойствие и се свържи с нас. Ето няколко възможни решения на проблема:

  • При загубен международен паспорт - трябва да се свържеш с най-близкото Посолство/Консулство на България в САЩ.
    При загуба на DS 2019 - трябва да се свържеш със Спонсора, които ще преиздадат документа. Бъди подготвен, че ще има такса за преиздаването.
    При загуба на Social Security Card - свържи се със Social Security Office. Не трябва да подаваш документи за нов номер, а само да ги информираш, че си загубил първоначалния такъв.
    При загуба на медицинската затсраховка- свържи се със Спонсора.